hild
mod_vvisit_counterMa176
mod_vvisit_counterTegnap190
mod_vvisit_counterEzen a héten1063
mod_vvisit_counterEbben a hónapban3908
mod_vvisit_counterÖsszesen556522

Olvasószolgálat

56/523-002

hild.olvszolg@gmail.com

Gyermekkönyvtár

56/523-007

hild.gyermekkonyvtar @gmail.com

Közkincs kerekasztal

Bemutatkozás

Közkincs-Kerekasztal a Szolnoki kistérségben


2008-ban Szolnok kistérség közművelődési intézményei körében létrejött a Közkincs-Kerekasztal, amely a térség közművelődési szakembereinek együttes gondolkodását és munkáját indította el a kultúra területén.

 

 

A pályázati ciklusban folyamatosan jelen volt és véleményével, munkájával hozzájárult a megszületett eredményhez: Besenyszög, Nagykörű, Rákóczifalva, Szajol, Újszász, Zagyvarékas. Alkalmanként Kőtelek és Tiszajenő település is képviseltette magát.

Szakmai támogatóként folyamatosan számíthattunk a Megyei Művelődési és Ifjúsági Intézet segítségére.

Legfontosabb eredmény: Élő szakmai kommunikáció alakult ki a települések közművelődési intézményei között.

A Közkincs-kerekasztal egy éves munkája során:

- megalkottuk a Közkincs-kerekasztalunk Működési Szabályzatát,

- készítettünk településenként kulturális helyzetfelmérést,

- összeállítottuk Szolnoki kistérség kulturális helyzetének SWOT analízisét

- készítettünk egy adatbázist, amely a településeken működő amatőr művészeti

csoportokat mutatja be, azzal a szándékkal, hogy egymás településein

szerepeltetni tudjuk őket,

- kistérségi szinten településtörténeti vetélkedőt szerveztünk általános iskolás diákok számára két korosztályban, igen nagy érdeklődés mellett,

- negyedévente egyeztetjük a települések nagyrendezvényeinek időpontját, közös rendezvény naptárat készítünk.


A közös kulturális stratégia kialakítására egyelőre csak javaslatokat gyűjtöttünk, amelyekből egyértelműen látszik, hogy infrastruktúra fejlesztésre és a szakmai munka anyagi forrásainak bővítésére van szükség.


Nagy sikere volt 2009. tavaszán a kistérségre vonatkozó, általános iskolásoknak szervezett településtörténeti vetélkedőnek. A döntőt Újszászon a Művelődési Házban tartottuk. Minden település polgármestere fontosnak tartotta, hogy a saját csapatukat kellőképpen jutalmazza. Általánosságban megfogalmazódott az igény, hogy ezt a vetélkedőt folytatni kell, hiszen a gyerekek nagy érdeklődéssel fordultak a saját és a szomszédos települések élete, története felé.


A Közkincs-kerekasztal munkájában résztvevő intézmények munkatársai rendszeresen találkoztunk mindig más-más településen, hogy egymás intézményeit megismerjük, itt vitattuk meg a szakmai anyagokat, meghívott előadóink (Dózsa György, Bukor Irén, Kopasz Károlyné) kitekintést adtak a megye, az ország kulturális életére, tendenciáira.


Összességében az intézmények kapcsolatrendszere bővült, a kistérségi tudat, az összetartozás érzése erősödött a szakmában dolgozók között. A közös munka folytatásának igénye határozott véleményként fogalmazódott meg. Megszülettek azok az alapdokumentumok, amelyek a Közkincs-kerekasztal működési kereteit adják, és amelyek mentén a távlati gondolkodás elindulhat. A települések polgármesterei a – a Többcélú Közös Társulás – komolyan vette a munkánkat. A Szolnok Kistérségi Többcélú Társulás Alapító Okiratába és Működési Szabályzatába bekerült az együttműködés a közművelődési területen.


2009-ben újra nyertünk támogatást a munkánk folytatására. A Kerekasztal munkája nyitott, további jelentkezőket, együttműködő partnereket várunk.


Szolnok, 2009. november 24.

Lászlóné Nagy Ilona

Hild Viktor Városi Könyvtár és

Közműv. Intézmény igazgatója

Közkincs-Kerekasztal elnöke

Szolnok és kistérsége

Működési Szabályzat letölése

SWOT analízis letöltése

Kistérségi művészeti csoportok:

Szolnok Újszász Kőtelek Zagyvarékas Szajol

Szolnoki kistérségben megalakult Közkincs kerekasztal továbbépítése,

„Szolnoki kistérségben megalakult Közkincs kerekasztal továbbépítése,

a közösen megkezdett szakmai együttműködés folytatása”

 

 

A 2008-ban megalakult Közkincs-Kerekasztal a Szolnoki kistérségben 2009/2010-es évben tovább folytatta munkáját és két új taggal bővült. A meglévő

- Besenyszög

- Kőtelek

- Nagykörű

- Rákóczifalva

- Szajol

- Szolnok

- Újszász

- Zagyvarékas települések művelődési házai mellé csatlakozott Szolnokról a Szandaszőlősi Általános Iskola, Művelődési Ház és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, valamint Szolnokról a Magyar Gulyás Gasztro –Turisztikai Egyesület.

 

A művelődési házak szakemberei negyedévente találkoztak közös szakmai programok egyeztetése érdekében. A kistérségi összefogást nagyon jól példázza, hogy két Európai Uniós pályázatban is a Közkincs-Kerekasztalban kialakított szakmai kapcsolatra alapozva dolgozunk együtt. A legtöbb vidéki kis településen a művelődési ház igazgató egyben a könyvtár vezetője is. A könyvtári területen TIOP-os és TÁMOP-os pályázatban összehangolt szakmai munka folyik a kistérségben, az itt elnyert pályázati támogatások mindenképpen a település kulturális értékeit növelik, szolgáltatásait bővítik, nagyobb lehetőség nyílik meg a településen élők számára.

 

Tovább folytatjuk a kistérség „kincseinek” feltérképezését. Talán a legteljesebb mértékben Szolnokon térképeztük fel a civil szervezeteket, amatőr művészeti csoportokat, elérhetőségüket, egyfajta adatbázist építettünk, amelyet a kerekasztalhoz tartozó intézmények adataival is folyamatosan frissítünk. (lásd a Közkincs-Kerekasztal honlapja)

 

1) TIOP 1.2.3-08/1-2008-0087 Tudásdepo-Expressz „Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése a Szolnoki kistérségben” című pályázatban résztvevő intézmények:

- Hild Viktor Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény – Szolnok

- Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár – Besenyszög

- Községi Könyvtár és Művelődési Ház – Kőtelek

- Városi Művelődési Központ és Könyvtár – Martfű

- Művelődési, Sport, Szabadidő Központ és Könyvtár – Rákóczifalva

- Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár – Zagyvarékas

- Községi Könyvtár – Vezseny

A pályázat 2009. november 1-től 2010. október 31-ig tart.

E pályázat keretében számítógépes eszközparkot és internet elérést nyertek a települések. Ez a pályázati összefogás nem jöhetett volna a Közkincs-Kerekasztalban megszerzett személyes, szakmai együttműködés nélkül.

 

Bővebben...

Besenyszögi Falunap

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Jelenleg 12 vendég olvas minket

Titkárság

56/510116

titkarsag@vfmk.hu

Kölcsönzés

56/523-004